DERSLER

1. Yarıyıl

Şirketlerde Stratejik Yönetim : Bu dersin temel amacı öğrencinin programdaki diğer derslerde edindiği bilgileri "entegre etmesine" yardımcı olmaktır. Bunu sağlamak için de şirketlerde stratejik yön belirleme, vizyon-misyon geliştirme, farklı düzeylerde strateji belirleme, uygulama ve denetim konularını içerecek şekilde bir içeriği bulunmaktadır.

Yöneticiler İçin İstatistik : İşletme problemlerine ait veri analizleri için gerekli temel istatistiksel kavramlar, Ölçme düzeyleri, Sorgulayıcı istatistik, Tanımlayıcı istatistik, Olasılık, Kesikli ve sürekli olasılık dağılımları, Örnekleme, Nokta tahmini, Aralık tahmini, Hipotez sınamaları (tek örneklem, iki örneklem), Varyans çözümlemesi, Ki-kare testleri, Regresyon analizi.

Dijital Ortamda Pazarlama : Dijital ortamların, pazarlama ile ilgili stratejiler ve uygulamalar üzerindeki etkisi üzerinde durulur. Pazarlamanın, internetle birlikte gelişimi ve seyri analiz edilir. İnternet, sosyal medya ve mobil teknolojiler ile pazarlama arasındaki ilişki ve bu kapsamda ortaya çıkan yeni taktikler ve stratejiler tartışılır.

Uygulamalı İnsan Kaynakları : Dersin genel amacı öğrencileri insan kaynakları yönetiminin temel ilke ve teknikleriyle tanıştırmaktır. İnsan Kaynakları yönetimi, insanlarla ilgili faaliyetlerin yönetimi yoluyla bir kuruluşta beşeri sermayenin etkin kullanımı olarak tanımlandığından işletmelerin başarısında önemli bir alanı oluşturmaktadır. Öğrencilerin bu alandaki yetkinliğini artırmak için ders, insan kaynağı ihtiyacının planlanmasını, çalışanların işe alımını, eğitimlerini, kariyer planlamalarını ve performanslarının değerlendirilmesini içerecek şekilde tasarlanmıştır.

Sürdürülebilirlik Ve Entegre Raporlama : Sürdürülebilirlik ve entegre raporlama ile finansal rapor kullanıcılarına sunulan bilginin kalitesini artırmak, kurumsal raporlamaya daha bütüncül ve verimli bir yaklaşım getirmek, sermayenin geniş bir tabanı için hesap verilebilirlik ve yönetilebilirlik öğelerini güçlendirmek, kısa ve uzun vadede değer yaratılmasını teşvik etmek amaçlanmaktadır. Ders kapsamında finansal verilerin sosyal, yönetimsel ve çevresel verilerle birleştirilerek kurumsal stratejilerin daha bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi, kısa vadeli değerlendirmeler yerine daha ileriye dönük, uzun vadeli bakış açısı kazanılması, sürdürülebilirlik risklerini de daha iyi risk analizleri yapılması amaçlanmaktadır.

Veri Madenciliği Ve İş Zekası : Veri madenciliği ve veri madenciliğinin iş zekası uygulamaları konusunda temel kavram ve modelleri, işletme alanında kullanılan yazılım uygulamaları, Karar destek sistemleri, Veri madenciliğinde kullanılan temel model ve algoritmalar, Karar destek seviyesiyle uyumlu modeller geliştirme, Karar modeline uygun algoritma seçimi, Veri madenciliği ve makine öğrenimi algoritmaları, Büyük veri problemlerinin çözümünde kullanılan algoritmaların yazılım araçlarıyla uygulanması, Uygulama analiz sonuçlarının yönetsel ve taktik karar süreçleri açısından yorumlanması.

2. Yarıyıl

Pazarlama Yönetimi ve Stratejileri : Pazarlama yönetimi süreci, pazarlama planı tasarlanması ve uygulanması ile ilgili başlıca konular üzerinde durulur. Pazarlama yönetimi ve stratejilerinin, işletmenin genel stratejileri içerisindeki yeri ve konumu tartışılır. İşletmenin pazarlama çevresi, rekabet ve diğer ilgili unsurlar bağlamında pazarlama yönetim süreci ve stratejileri analiz edilir.

Yöneticiler İçin Finansal Okuryazarlık : İşletmenin faaliyetleri sonucu oluşacak mali bilgileri işletme tarafları olan yöneticiler, ortakları, çalışanlar, alıcılar, satıcılar devlet, ve kamu elde etmek isterler. İlgili bilginin esas nedeni ise tarafların ekonomik çıkar beklentileridir.  Geçmişe yönelik bilgi veren tüm mali tablo verileri değerlendirilerek ilgili işletmenin geleceğine yönelik tahminlerde bulunulmaya çalışılır. Bu ders kapsamında, bilanço ve gelir tablosu gibi temel finansal tabloları kullanılarak işletmelerin geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki finansal durumu ve faaliyet sonuçları hakkında ne şekilde anlamlı bilgilere ulaşılacağı açıklanmaktadır. Bu bağlamda ders, finansal tablolar ışığında işletmelerin geleceğe dönük stratejiler belirlemesine yardımcı olur.

Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama : Bu ders girişimcilik ile ilgili öğrencilerde farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.  Bir kariyer seçeneği olarak girişimcilik adına neler yapabileceklerini tartışmayı, fırsatlara uygun izleklerin geliştirilmesini ve yatırımcıların karşısında iş fikirlerini sunma konusunda ihtiyaç duyacakları beceriler kazandırmayı hedefleyerek öğrencilerin ekonomik düzende kendilerine daha güçlü bir yer edinmelerini önemsemektedir.

Marka Yönetimi ve Marka Kararları : Marka ve ilişkili kavramlar kapsamlı bir şekilde açıklanır. İşletmelerin marka kararları ve marka ile ilgili izleyebileceği stratejiler üzerinde durulur. Ayrıca bir bütün olarak marka ve konumlandırma süreci ele alınarak önemli bir pazarlama başlığı olarak marka yönetimi tartışılır.

Finans Analitiği : İş dünyasının giderek karmaşık hale gelmesi, doğru finansal tablo ve raporlardan daha fazlasına ihtiyaç duyulmasına yol açmış ve bu durum büyük şirketlerden yenilikçi girişimlere uzanan bir yelpazede kuruluşların finansal süreçlerine analitiği entegreme etmeye başlamasına neden olmuştur. Finans analitiği daha fazla doğruluk, gerçek zamanlı görünüm, daha hızlı işlem ve daha iyi finansal rakamlara daha hızlı ve daha kolay ulaşma olanağı sağlar. Bu bağlamda finans analitiği dersi, veri odaklı kararlara yön verme, gerçek sayılara dayalı çıktılar oluşturma, eski kaynaklarda da yeni bulgular ortaya çıkarmak için temel finansal ölçümlerin ayrıntılarına inme gibi konularda yardımcı olur.

Teknoloji Ve İşlemler Yönetimi : Üretim ve hizmet sektöründe işlemlerin stratejik önemleri, Üretim sistemleri, Üretim yönetimi fonksiyonları, Üretim fonksiyonunun diğer işletme fonksiyonları ile olan ilişkisi, Üretim fonksiyonunun sağlayabileceği rekabetçi üstünlükler, İşlemler yönetiminin faaliyet alanlarına ilişkin temel kavramlar, Üretim ve hizmet sektörlerinde işlemler yöneticisinin rol ve sorumlulukları, İşlemler yönetimine ilişkin çeşitli problemlerin çözümünde kullanılan matematiksel yöntemleri ve uygulamaları, Kısa, orta ve uzun vadeli operasyonel karar verme süreçleri, Üretim planlaması, Stok yönetimi, Ürün ve hizmet tasarımı, Süreç ve ürün stratejileri, Kapasite planlaması, Tesis yeri seçimi, Yerleşim stratejisi.

3. Yarıyıl

Müşteri İlişkileri Yönetimi : İşletmelerin müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurması ve müşteri tatmini yaratması için gerekli süreçlerin tasarlanması dersin odak noktasını oluşturmaktadır. Müşteri ilişkileri yönetimi bağlamında işletmenin hem mevcut hem de potansiyel müşterileriyle etkileşimini iyileştirmek için kullanılan yaklaşımlar analiz edilir.

İşletme Hukuku : Borçlar hukuku, ticaret hukuku, fikri mülkiyet hukuku, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukunun temel kavram, ilke ve müesseselerinin açıklanması suretiyle işletme hukuku hakkında genel bir kavrayış amaçlanmaktadır.

Stratejik Maliyet Ve Yönetim Muhasebesi : Bu dersin amacı, işletme yöneticilerinin planlama, kontrol ve karar alma süreçlerinde maliyet bilgisinin nasıl belirlendiği, gelirin nasıl doğru ölçümleneceğine  ilişkin maliyetlerin nasıl azaltılacağı ve maliyetlerin etkin bir şekilde nasıl kullanılacağını ortaya koymaktır. Bu bağlamda, maliyet yönetim sistemlerini kullanarak ürün maliyetlerini hesaplayabilme, yönetim kararlarında maliyet-hacim-kar analizlerini kullanabilme dersin kapsamını oluşturmaktadır. Böylece, işletmelerde stratejik maliyet yönetimi veri tabanının oluşturulması sağlanacaktır.

Kalite Yönetim Sistemleri Ve Altı Sigma : Kalite yönetiminde kullanılan yöntemler, Çeşitli kalite iyileştirme araçları ve bu araçlara ilişkin örnek uygulamalar, Tekniklerin kullanımı sonucunda toplanan verilerin nasıl yorumlanacağı. Ürün ve süreç iyileştirme metodolojileri, Altı Sigma metodolojisi, İşletme yönetim felsefesi olarak kalite iyileştirme anlayışıyla kalıcı çözüm yaklaşımları.