DERSLER

1. Yarıyıl

Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları : Bu ders kapsamında pazarlama teorisinin temelleri tartışılır. Pazarlama bilgisinin birikimine dayanak oluşturan gelişmeler ve yaklaşımlar üzerinde durulur. Pazarlamaya ilişkin olguları ve uygulamaları kavramak için farklı teorik yaklaşımların açıklamaları analiz edilir. Pazarlamanın diğer disiplinlerle ilişkisi ve bu ilişkinin teorik gelişmeye katkıları ele alınır.

Finans Teorisi : Dersin amacı, öğrencilerin finans teorisi ve kurumsal finans uygulamalarına  yönelik olarak sağlam bir teorik altyapıyı oluşturmaktır. Buna ek olarak, öğrencilerin en güncel finansal kavramlar ve uygulamalara ilişkin geniş birikim sağlaması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda şirketlerin sermaye yapıları ve finansman ihtiyaçları, proje ve şirket değerlemesi, risk yönetimi ve kurumsal yönetim konu başlıkları derste işlenecektir.

Çok Değişkenli İstatistik : İşletmelerde karşılaşılan problemlerin çözümünde kullanılacak çok değişkenli istatistiksel teknikler, temel ve gelişmiş uygulamaları, İşletme, pazarlama ve tüketici davranışları gibi konular üzerinde temel veri analizi teknikleri, Çok değişkenli bir araştırma projesinin tasarlanması, varsayımların incelenmesi uygun metodun seçimi, Yapısal eşitlik modellerinin temel teori ve prensiplerinin gerçek veriler üzerinde uygulanması, Farklı model çeşitleri ile gözlenen, örtük, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler, Doğrulayıcı faktör analizinin yürütülmesi ve yapısal eşitlik model diyagramları çizilmesi.

Bilim Felsefesi ve Bilimsel Araştırmalar : Ders, sosyal bilimlerdeki yöneteme dair temel felsefe tartışmaları üzerinde durur ve işletme alanında nitelikli araştırma yürütmenin yollarını sunar. Ders, halen aktif olarak araştırma yürüten akademisyenlerce temel kavramların ve tartışma alanlarının izah edilmesinin ardından dersi alan öğrenciler tarafından literatürdeki araştırmaların eleştirel olarak değerlendirilmesini içerecek şekilde tasarlanmıştır.

Stratejik Pazarlama Yönetimi : Pazarlama yönetimi ile ilgili süreçler ve kararlar stratejik bakış açısıyla ele alınır. Stratejik pazarlama kararlarının, işletme için önemi ve anlamı üzerinde durulur. Pazarlama ile ilgili süreçlerin çevre ile etkileşimi ve uzun vadeli çıktılar üzerindeki etkisi tartışılır.

Pazarlama Araştırmaları ve Veri Analizi : Pazar araştırması ve pazarlama araştırması arasındaki farklar tartışılır. Pazarlama araştırmalarının tasarlanması, yürütülmesi ve çıktılarının paylaşılması ile ilgili temel konular üzerinde durulur. Pazarlama araştırmalarında benimsenen temel yaklaşımlar, kullanılan teknikler ve veri analizinde faydalanılan araçlar dersin odak noktasını oluşturur.

İleri Maliyet Ve Yönetim Muhasebesi : Bu dersin amacı, ileri maliyet ve yönetim muhasebesine ilişkin çeşitli konuların incelenmesidir. Ders kapsamında, kar planlaması ve karlılığa etki eden faktörler, maliyet-hacim-kar analizleri, fiyatlama politikası ve kararları, bütçeleme ve esnek bütçeleme, bir maliyet kontrol sistemi olarak Tam Zamanında Üretim sistemi ve muhasebe uygulamaları, faaliyete dayalı maliyetleme, faaliyete dayalı yönetim konu başlıkları detaylı olarak ele alınır.

Finansal Ekonometri : Hızla değişen küresel dünyada, azalan ürün yaşam döngüleri, artan müşteri ve toplumsal beklentilerle, kuruluşların sürekli değer yaratmasıyla ilgili önemli ve artan finansal riskler bulunmaktadır. Bu bağlamda finansal risklerin yönetilmesi önem taşımaktadır. Bu tür Finansal Risklerin yönetmenin etkili yollarını geliştirmek, sürekli başarı arayan kuruluşlar için merkezi bir gündem maddesi olarak finansal ekonometrik araç ve tekniklere ihtiyaç olmaktadır. Bu ders ortaya çıkan bu alanı kavramsal, teknik ve sektörel iyi uygulamalı olarak ele almaktadır.

Lojistik Yönetimi : Lojistik sistemlerinin tasarımı ve kontrolünde kullanılan temel nicel yaklaşımlar, Lojistik sistem bileşenlerinin gerçek problemlerin çözümü için belirlenmesi, Lojistik model ve stratejileri, Dağıtım kanallarının tasarımı, Şehir lojistiği problemleri, Şehir dağıtımında hesaplama unsurları, Temel yer seçimi modelleri, Küresel lojistik teknolojileri ve sorunları, Bütünleşik tedarik zinciri ve envanter yönetimi yaklaşımları.

Sosyal Ve Ekonomik Ağ Modelleri : Sosyal, ekonomik ve farklı disiplinlere ait problemler ağların merkeze dair ölçüm kavramları, Ağların temsili, tanımlanması ve ölçümü, Çizge kuramı kavramlarıyla sunulan etkin çözüm algoritmaları, Ağ akış modelleri, Ağ istatistikleri, Ağlar için kombinatoryel analiz yöntemleri, Mekansal analiz için hesaplama yöntemleri, Sosyal ağlar, Yapısal denge, Oyun kuramsal modeller, Rassal ağ modelleri, Stratejik oluşum modelleri, Evrimsel oyun kuramı, Ağ trafik modellemesi, Ağlarda etkileşim, Bilgi ağları ve web, Ağ Dinamikleri, Nüfus modelleri, Yapısal modeller, Ağların davranış üzerindeki salgın, yayılım, öğrenme gibi etkilerini inceleyen hibrid modeller.

Örgüt Kuramı Semineri : Ders, örgüt kuramının tarihsel gelişimini sunmayı ve çağdaş araştırma alanlarına giriş yapmayı amaçlamaktadır. Mevcut durumu ortaya koymanın yanında örgütsel analiz içindeki merkezi yaklaşımları ve ilgi alanlarını eleştirel bir bakış açısı ile almayı ve çeşitli tartışmaları yürütmeyi de amaçlamaktadır. Dersi doktora programı için ayrıcalıklı kılan şey örgütsel analizin çeşitli akademik alanlardan beslendiği gibi çok çeşitli akademik alana da katkı sunma potansiyelinin olmasıdır. 

Nörobilim ve Yönetim : Nörobilim ve Yönetim dersinin amacı, insan davranışlarını yöneten beyin temelli kurallar hakkında öğrencilere bilgi sağlamak ve iletişim, liderlik, motivasyon ve karar verme gibi yönetim bilimlerinin çalışma alanına giren konuların sinir bilimsel perspektifte anlaşılmasına yardımcı olmaktır.

2. Yarıyıl

Uygulamalı Nicel ve Nitel Araştırmalar : Bu dersin amacı nitelikli bir bilimsel araştırmanın planlanması, yürütülmesi, elde edilen verilerin analiz edilerek raporlanması için gereken tüm adımları uygulamalı olarak dersi alan öğrencilere sunmaktır. Dersin sonunda öğrenciler temel araştırmalar için gereken becerileri kazanmış olacaktır. Özellikle hem nitel hem de nicel araştırma tasarımı yapma, veri toplama araçları geliştirme, veri toplama ve analiz edip rapor oluşturma konusunda öğrenciler edindikleri beceriler sayesinde doktora dönemi boyunca hazırlayacakları akademik yayınlarında önemli avantajlar elde edecektir.

Tüketici Davranışı Teorisi : Tüketici davranışlarını anlayabilmek için disiplinlerarası bir yaklaşım çerçevesinde ilgili teoriler tartışılır. Bu kapsamda incelenecek teorilerin, tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerinin karmaşık yapısını ve karar verme süreçlerini kavrama konusuna nasıl katkı sağladığı üzerinde durulur. Tüketici kültürü, pazar sistemleri gibi karmaşık yapılar psikoloji, sosyoloji ve antropoloji gibi disiplinlerle ilişkisi üzerinden açıklanmaya çalışılır. 

Muhasebe Teorisi : Bu dersin amacı, finansal muhasebe ve raporlamanın esaslarını oluşturan ilke ve kavramlardan hareketle muhasebe uygulamalarına yön veren muhasebe standartlarının oluşumu, gelişimi, finansal raporlamaya ilişkin kavramsal çerçeve konularını incelemektir.   Bu bağlamda ders, muhasebenin kuramsal ve pragmatik yapısı, muhasebe temel kavramları ve muhasebe bilgisinin niteliksel özellikleri ile birlikte FASB, IASB ve KGK çerçevesinde muhasebe standartlarının oluşumu ve gelişimi içeriklerini kapsamaktadır.

Yönetim Bilimi : İşletme problemlerinin matematiksel olarak modellenmesi ve çeşitli nicel karar verme teknikleri, Deterministik ve stokastik optimizasyon problemlerine ilişkin kuram ve hesaplama yöntemleri, Doğrusal ve doğrusal olmayan optimizasyon modellerinin matematiksel formülasyonları, Optimizasyon yazılım araçlarıyla duyarlılık analizleri, Ağ problemleri ve tamsayılı programlama, Proje yönetimi, Çok kriterli programlama modelleri, Markov zincirleri ve karar süreçleri, Dinamik programlama ve işletme uygulamaları, Simülasyon, Oyun kuramı, Olasılıksal karar verme modelleri, Sezgisel algoritmalar.

Kuram ve Uygulamalarıyla Stratejik Yönetim : Bu ders düşünsel ve kuramsal olarak zengin bir alana denk gelmektedir. Bu nedenle sadece dünyanın bir kısmına odaklı pratiklerin tartışılması alanın gelişimini engellemektedir. Bu derste de hem stratejik yönetimi besleyen kuramsal arka plan değerlendirilecek hem de bu kuramsal zeminden hareketle yerel ve küresel ölçekte uygulamalar incelemelere konu edilecektir. 

Örgütsel Kurumsalcılıkta Güncel Konular : Kurumsal kuram ve örgütsel kurumsalcılık alanındaki güncel tartışmalara yer veren ve üç ana bölümden oluşan bu derste, ilk olarak son yıllarda yapılan araştırmalarda örgütlerin kurumsal reçetelere verdikleri tepkilerin farklılaşan boyutlarına odaklanılacaktır. Bu bağlamda, meşruiyet, güç, eş biçimlilik, yönetim uygulamalarının yayılımı ve hibrit örgütlenme konularıyla ilgili meseleler tartışılacaktır. Kurumsallaşma süreçleriyle ilgili ikinci kısımda ise, örgütsel alanların doğuşu, kurumsallaşması ve yönetişimi, kurumsal değişim, kurumsal bakım ve duygular, kurumsal mantıklar, kurumsal iş ve kurumsal kategorizasyon süreçleri ele alınacaktır. Kurumların ve kurumsallaşmanın sonuçlarının konu edildiği son kısımda ise; kurumsal girişimcilik, eşitsizlik, yolsuzluk alanındaki güncel tartışmalar işlenecektir.

Pazarlamada Güncel Konular : Pazarlamanın dinamik doğası gereği güncel gelişmelerin ve uygulamaların disiplinin seyrini nasıl değiştirdiği tartışılır. Pazarlama araştırmaları, tüketici davranışları, dijital pazarlama ve pazarlama stratejileri gibi disiplinin temel konularının güncel gelişmelerle olan ilişkisi incelenir. Yeni yaklaşımlar ve teknikler üzerinde durulur, bu araçların pazarlama kararları için ne anlam ifade ettiği analiz edilir. 

Stratejik Marka Yönetimi : Marka ve marka ile ilişkili kavramlar, stratejik boyutuyla derinlemesine analiz edilir. Marka stratejileri ve marka kararlarının pazarlama yönetimi içerisindeki yeri tartışılır. Marka yönetimi süreci diğer pazarlama değişkenleri ile bütünleşik bir şekilde ele alınır ve değerlendirilir.

Uluslararası Finansal Raporlama : Ders kapsamında, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)  çerçevesinde finansal tablo unsurları, ölçme ve değerleme esasları ile birlikte finansal tablolar analizi ele alınmaktadır. Finansal raporlamada bütünlüğün sağlanması açısından kavramsal çerçeve temel alınarak uluslararası muhasebe standartları ve uluslararası finansal raporlama standartları detaylı olarak incelenecektir. Bu bağlamda, ders içeriği ilgili standartlara göre hazırlanmış finansal tabloların analizine ilişkin vaka çalışmaları ile desteklenmektedir.

Finansal Denetim Ve Güvence Hizmetleri : Bu dersin ama denetim uygulamalarını ve temel kavramlarını incelemektir. Denetim işletmelerin karar alma süreçlerinin etkinliğini sağlamak ve güvence vermek açısından kritik önem taşımaktadır. Uygulamalı olarak verilmesi planlanan ders kapsamında; risk analizi yaklaşımı, risk değerlendirmesi, denetim stratejisinin geliştirilmesi, iç kontrol değerlendirme ve uygunluk testi, uygulamalı önemli testler,  analitik görüş, dijitalleşen iş ortamında denetim, denetim örneklemesi, denetim raporlaması, etiğin rolü, özel ve kamu sektörü denetiminden örnekler ele alınmaktadır.

Hizmet Kalitesi Yönetimi : Süreç iyileştirme teknikleri, Hizmet sektöründe kalitenin ölçülmesi, yönetilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çeşitli yaklaşımlar, Anket tasarımı ve analizi, Faktör analizi, Kalite iyileştirme anlayışını bir yönetim felsefesi haline getirilmesi, Deney tasarımı.

Enerji Yönetimi Ve Sürdürülebilirlik : Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir enerji sistemlerinin tasarımı, Yenilenebilir enerji sistemleri tasarım ve yönetiminde sürdürülebilirlik, Enerji sistemlerinin etkin şekilde yönetilmesi doğrultusunda kullanılabilecek yöneylem araştırması yöntemleri, İstatistiksel yöntemler, Çok kriterli karar verme ve matematiksel modelleme, Belirsiz şartlar altında optimizasyon, Simülasyon teknikleri, Blokzincir teknolojisi ve enerji sistemlerine adaptasyonu, Enerji talep tahmini ve kapasite analizi, Yapay sinir ağları ve metasezgisellerle makro ve mikro düzeyde enerji kaynağı planlaması, Yeşil ulaşım sistemleri, Akıllı şebeke tasarımı ve yönetimi.