DERSLER
DERS AMAÇ VE İÇERİKLERİ:
ISL 501 BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİĞİ
Dersin İçeriği:
Bu derste amaç, bilimsel araştırma ilkeleri, yöntemleri, süreci ve teknikleri hakkında temel bilgileri öğrencilere aktarmaktır. Öğrencilerin kendi başlarına bilimsel bilgi edinme sürecini yönlendirebilme, herhangi bir konuda bilimsel değeri olan araştırma planlayarak yeterli veriler elde edebilme ve analitik değerlendirme yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
ISL 502 SEMİNER
Dersin İçeriği:
Bu derste amaç, öğrencinin tez çalışmasına hazırlanmasıdır. Öğrenciler tezlerinin konusu ile ilgili olması beklenen bir seminer ödevi hazırlayarak, sunarlar.
ISL 503 SAYISAL YÖNTEMLER
Dersin İçeriği:
Bu derste amaç, finansal alanda ve analizlerde kullanılan temel istatistiksel ve matematiksel yaklaşımları vermektir. Böylece finans alanında uzmanlaşmak isteyenlerin kullanabilecekleri ampirik teknik ve yaklaşımların uygulanmasına temel oluşturacak araçlar açıklanacaktır.
ISL 504 RİSK YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
İşletmelerin karşılaşabileceği iktisadi ve finansal risklerin yönetilmesine yönelik yöntem, yaklaşım ve tekniklerin uygulamalı olarak verilmesi hedeflenmektedir. Dersin kapsamında katılımcıların gerçek bir yaşamda bir vaka örneğini ele alarak incelemeleri ile konular uluslararası genel kabul görmüş risk yönetim standartları ele alınacaktır.
ISL 505 ULUSLARARASI FİNANS
Dersin İçeriği:
Uluslararası alanda finansal piyasaların ve fon akımlarının ortaya çıkardığı etkiler ile söz konusu akımların temelinde yatan ekonomik değişkenleri analiz etmektir. Ayrıca, döviz kuru riski ve yönetimi ile ülkelerin iktisadi ve finansal gelişmelerinin neden olabileceği olgu ve olaylar bu ders kapsamında ele alınacaktır.
ISL 506 KURUMSAL YÖNETİŞİM
Dersin İçeriği:
İşletmelerin Kurumsal yönetim ilkelerine göre yapılanması sonucunda elde edebilecekleri kazanımlar ile olası sonuçlarının değerlendirilmesine yönelik yaklaşımların uygulamalı olarak verilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda uluslararası kurumsal yönetim ilkeleri ile bu konudaki iç hukuk kuralları haline gelmiş temel yol gösterici konular ele alınacaktır. İşletme yönetimleri açısından vaka analizlerine dayalı olarak uygulama sonuçları analiz edilecektir.
ISL 507 FİNANSAL ZAMAN SERİSİ ANALİZİ
Dersin İçeriği:
Finansal piyasalarda ortaya çıkan işlem ve ilişkilerin göstergelerinin analizine yönelik olarak finansal ekonometrik teknikler ile yüksek frekanslı zaman serilerinin analiz araçlarının uygulamalı olarak öğretilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede dersi alanların finansal piyasaların analizi için veri kullanımının ve temel parametrelerinin elde edilmesinde nesne uyarlamalı ve açık kaynak kodlu programların nasıl kullanılması gerektiği gösterilecektir.
ISL 508 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ETİK YÖNETİM
Dersin İçeriği:
Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı anlık karar almalarda ve iş ilişkilerindeki davranışların dayandığı temel kurallar olan etik ve buna yönelik uygulamalar sürdürülebilirlik ile birlikte ele alınacaktır. Bu çerçevede özellikle işletme ve kurumların yaşam döngüleri ve buna yönelik yaklaşımlar analiz edilecektir.
ISL 509 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Dersin İçeriği:
Kalite yönetim sistemleri genel olarak mal ve hizmet sunumunda bulunanların müşterilerinin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasında memnuniyeti dikkate alan bir organizasyon yapısı ile işlemlerini yapması biçimi olarak belirlenmiş olan, kalite yönetim sistemleri tarafından değerlendirilmektedir. Bu konuda uluslararası standartlar ve uygulamalar söz konusu olup, bu ders kapsamında kalite yönetim sistemleri ile ilgili yöntem, yaklaşım ve araçlar uygulamalı olarak işlenecektir.
ISL 510 PORTFÖY YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
Finansal yatırımcıların oluşturmuş oldukları farklı yatırım araçları ile portföylerin analizi için temel yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu ders için özellikle temel istatistiksel yöntemler ile zaman serisi analizi veya ekonometri derslerinin önceden alınmış olması bir avantaj sağlayacaktır.
ISL 511 TİCARET VE İŞ HUKUKU
Dersin İçeriği:
Küreselleşme süreci ile birlikte, uluslararası çok sayıda standart iç hukuk kuralı haline gelmiştir. Bu çerçevede yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte bu kurallar da Türkiye'de başta anonim şirketler olmak üzere, şirketlerin organizasyon yapısı ve insan kaynakları üzerinde yeni bir eğilimi ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı, iş süreçlerinde temel dayanak olan bu genel kanunların bilinmesi ve uygulamada etkisinin analizi için temel ticaret ve iş hukukunun kuralları bu derste uygulamalı olarak işlenecektir.
ISL 512 YATIRIM VE PROJE YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
İşletmelerin yatırım kararlarının etkinliği için yapılması gereken fizibilite ve bununla ilgili sonuçların raporlanması; hangi kaynakların kullanılması gerektiğinin analizine yönelik araçların ele alınması hedeflenmektedir. Bu kapsamda yapılması düşünülen bir yatırımın optimal olup olmadığına yönelik temel analizler gösterilecektir. Yatırım süreçlerinde karşılaşılabilecek risklerin önceden tespit edilmesine yönelik bilgiler ile alternatif kararlar proje yönetimi sistematiği ile açıklanacaktır.
ISL 513 GİRİŞİMCİLİKTE TARTIŞMALI KONULAR
Dersin İçeriği:
Dersin Amacı dersi alan öğrencilerin girişimcilik sürecini daha iyi anlamalarını, başarılı ve başarısız girişimsel süreçleri karşılaştırmalı olarak analiz etmelerini, girişimcilikte geleneksel ve modern yaklaşımları eleştirebilmelerini ve belirlenen tartışma konularında akademik seviyede münazaralar yapabilmelerini sağlamaktır.
ISL 514 DAVRANIŞSAL FİNANS
Dersin İçeriği:
İktisadi ve finansal kararların oluşumunda bireylerin rasyonel olduğu varsayımı yerine, bireylerin sahip olduğu başta duygusal zekâsı olmak üzere, karar almasını etkileyen bireysel unsurların ele alınması hedeflenmektedir. Bu kapsamda söz konusu unsurların davranışlara bağlı olarak finansal kararlar üzerindeki etkileri analiz edilecektir. Söz konusu analizlerde olay, olgu ve yaşanan vakalar teorilerin geçerliliği bağlamında incelenecektir.
ISL 515 İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL
Dersin İçeriği:
Uluslararası iç denetim ve iç kontrol standartları yeni gelişmeler ile birlikte uygulamalı olarak ele alınacaktır. İç denetim iç kontrol ve geleneksel teftiş yaklaşımları arasındaki temel farklılardan hareketle özellikle son dönemdeki gelişmelere bağlı olarak saha çalışmaları yapılması desteklenecektir.
ISL 516 STRATEJİK YÖNETİM KURAM VE UYGULAMALARI
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı stratejik yönetiminin teorik altyapısını oluşturan iktisat teorisinin kapsamını keşfetmektir. Bu nedenle amaç, stratejik yönetimin mantıksal temellerini mevcut ekonomik analizle ilişkili olarak daha detaylı olarak anlamanın yanında stratejik yönetim düşüncesi okullarının varsayınmları ile uygulama arasında bağlantı kurup, stratejik düşüncenin çeşitli perspektif ve düzeylerini tartışmaktır.
ISL 517 YÖNETİM VE ÖRGÜT
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı, öğrencilerin dönem sonunda örgütlerin ne oldukları, nasıl çalıştıkları ve neden önemli oldukları hakkında derinlikli bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Örgütsel alana ve pratiklere ilişin kavrayış geliştirmek ve eleştirel durum analizi yapabilme becerisini kazandırmayı da hedeflemektedir. Genel olarak temel okumalar yönetim ve örgüt teorileri üzerine gerçekleştirilecektir.
ISL 518 KÜRESEL İŞLETMECİLİK
Dersin İçeriği:
İşletmecilik faaliyetlerinin küresel ölçeğe sıçramasıyla hem akademisyenler hem de uygulamacılar için özel olarak ele alınmayı gerektiren bir konu haline gelmiştir. Bu derste de özellikle küreselleşme kuramları, küreselleşmenin arka planı, küresel işletmelerin pazar seçimleri, kurumsal yakınlık olgusunun küresel işletmelerin tercihleri üzerindeki etkisi ve küresel işletmelerde yönetim konuları ele alınacaktır.
ISL 519 STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI
Dersin İçeriği:
Günümüz insan kaynakları yönetiminin kazandığı stratejik boyutun teorik ve pratik anlamda değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu derste SİKY’nin evrimi, boyutları, örgütsel performansla ilişkisi, yönetim danışmanlığı ve SİKY uygulamaları ile ilgili konulara değinilecektir.
ISL 520 KARİYER YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
Bu derste kariyer yönetiminin, bireysel ve örgütsel perspektifte anlaşılması ve teori-pratik ilişkisinin kurulması amaçlanmaktadır. Bu temel amaçlar doğrultusunda insan kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi ve geliştirilmesi için kariyer yönetiminin İKY sistemindeki yerinin ve diğer İKY fonksiyonları ile ilişkilendirilmesi üzerinde durulmaktadır.
ISL 521 FİNANSAL YÖNETİM
Dersin İçeriği:
İşletmelerin likidite ve nakit akışlarının yönetimi ile olası risklerin ortaya çıkarabileceği etkilere karşı kullanılacak yöntem, yaklaşım ve teknikler ile karar süreçlerinin analiz edilmesinde temel yöntemler açıklanacaktır. Bu çerçevede finansal yönetimin yönetici özet raporları oluşturulması ve yöneticilerin olası risklere karşı karar almasına yönelik verilmesi gereken bilgilerin finansal yönetim kapsamında sistematik olarak ele alınacaktır.
ISL 522 UYGULAMALI PAZAR ARAŞTIRMALARI
Dersin İçeriği:
Değişen pazar dinamikleri çerçevesinde pazarlama yöneticilerinin daha etkin çalışabilmelerine ve daha isabetli kararlar almalarına yardımcı olacak bilgilerin sağlanması için pazar ve pazarlama araştırmaları bağlamında yürütülen bilgi belirleme, toplama, değerlendirme ve raporlama konularının incelenmesi dersin amacını teşkil etmektedir.
ISL 523 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ TEORİLERİ
Dersin İçeriği:
Çalışma ortamındaki kişilerin gerek kendileri gerek iş arkadaşları, gerekse örgütleri ile ilgili algılama, atfetme, kişilik, iletişim, öğrenme, motivasyon ve iş tatmini, çatışma, stres ve zaman yönetimi, örgütsel bağlılık, güven, yıldırma, tükenmişlik gibi konularda gerekli bilgileri edinmeleri amaçlanmaktadır. Bu derste güncel örgütsel davranış tartışmalarına ve yeni açılımlara değinilecektir.
ISL 524 STRATEJİK PAZARLAMA
Dersin İçeriği:
Dersin amacı, pazarlama konularına stratejik bakış açısıyla bakabilme bilgi, beceri ve yeteneklerini öğrencilere kazandırmaktır. Bu amaçla dersin içeriği stratejik pazarlama planlaması, pazarlama stratejisi geliştirme ve pazarlama programlarının oluşturulmasına ilişkin süreçleri içerecek şekilde hazırlanmıştır.
ISL 525 PAZARLAMA TEORİSİ
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı pazarlamanın temellerini teşkil eden teorileri tanıtmak ve pazarlama genel teorisinden bahsedilebilir mi sorusunu tartışmaktır. Genel olarak bilimsel araştırmanın temelini teşkil eden teori meselesi incelendikten sonra pazarlama teorisi bağlamında literatürde yer alan tartışmalar incelenmekte ve eleştirel olarak değerlendirilmektedir.
ISL 527 İŞLETMELER İÇİN MAKRO İKTİSAT
Dersin İçeriği:
Bu ders makro iktisada giriş dersi olarak düzenlenmiş olup, makroiktisadın tanımını, kapsamını ve önemini anlatır. Ulusal gelir ve ölçümü, ekonomik büyüme ve temelleri, toplam talep, toplam arz, işsizlik, enflasyon, para piyasaları, iktisat politikalarının (para ve maliye) iktisadi büyüme üzerine etkileri konuları ele alınacaktır.
ISL 526 TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
Bu derste tedarik zinciri yönetimine bir giriş yapılacak ve tedarik zinciri yönetiminin işletme yönetim kararlarını nasıl etkileyeceği üzerinde durulacaktır. Öğrenciler entegre tedarik zincirleri ve operasyon sistemlerinin tasarımını, analitik araçları, yaklaşımları, teknikleri geliştirme ve uygulamayı öğrenme imkânı bulacaktır.
ISL 528 İŞLETMELERDE KARAR MODELLERİ
Dersin İçeriği:
Bu ders, öğrencilerinin analitik düşünme ve problem çözme becerisini geliştirmeyi, işletme sorunlarının çözümü için matematiksel modeller ortaya koyarak, optimal çözümü bulabilmesini ve bu çözümlerde bilgi teknolojilerinden faydalanılarak karar verebilmeyi amaçlamaktadır.
ISL 529 FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Dersin İçeriği:
Finansal piyasalar ve kurumlar dersinin amacı finansal kurumlar, finansal piyasalar ve finansal araçlar ile ilgili temel kavramları, prensipleri hem teorik hem de kantitatif bir çerçevede sunmaktır. Finansal krizler ve piyaslardaki güncel gelişmeler de ele alınacaktır.
ISL 530 TÜKETİCİ DAVRANIŞI
Dersin İçeriği:
Bu ders tüketicilerin karar verme süreçlerini ve davranışlarını ve bunları etkileyen içsel ve dışsal faktörlerle birlikte, bu faktörlerin firmaların pazarlama stratejilerini nasıl etkileyeceğini analiz edecektir. Tüketici ve tüketim kavramları, tüketici davranışı ve pazarlamadaki önemi, tüketici karar alma süreci, tüketici davranış modelleri, ihtiyaç, güdü, dürtü ve motivasyon ilişkisi, tüketici davranışlarını analiz eden örnek olay tartışmaları gibi konuları kapsamaktadır.
ISL 531 FİNANSAL MUHASEBE VE RAPORLAMA
Dersin İçeriği:
Bu ders, muhasebe uygulamalarına altyapı oluşturan temel prensip ve kavramları inceleyerek, öğrencilerin finansal tabloları okuyabilecek, yorumlayacak seviyeye getirilmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında gelir tablosu, bilanço, nakit akış, kar dağıtım, özkaynak değişim tablolarının hazırlanması, dönen ve duran varlıkların kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların ve özkaynak kalemlerinin muhasebeleştirilmesi ele alınmaktadır.
ISL 532 FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dersin İçeriği:
Bu ders, işletmelerde hazırlanan finansal tabloların türlerinin, işlev ve yapılarının anlaşılmasını, finansal tabloların belirlenen standartlara göre düzenlenebilmesini, finansal analizde kullanılan tekniklerin uygulanabilmesini, finansal analiz sonuçlarına göre işletmenin mevcut durumunun ve gelişme eğiliminin yorumlanabilmesinini amaçlamaktadır. Bu kapsamda finansal tablo analizinde dikkat edilmesi gereken hususlar, finansal tablo analizinde kullanılan alternatif yöntemler, karşılaştırılmalı finansal tablolar, dikey analiz, yatay analiz, oran analizi, risk odaklı finansal tablo analizi gibi konular incelenmektedir.
ISL 533 TÜRK VERGİ SİSTEMİ
Dersin İçeriği:
Dersin amacı, öğrencilere Türk Vergi Sistemi ve Vergi Hukukunun temel prensip ve kavramlarını öğretmektir. Bu ders, Türk Vergi Sisteminin genel yapısı, vergilerin ekonomik etkileri ve vergi sisteminin genel değerlendirmesini içerir.
ISL 534 MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı, değişen üretim teknikleri doğrultusunda değişen maliyet hesaplama tekniklerinin ve yönetim muhasebesi çerçevesinde kullanılan analiz tekniklerinin kavratılmasıdır. Faaliyet tabanlı maliyetlendirme, tam zamanında maliyetlendirme (JIT) vb. çeşitli modern maliyet yaklaşımları ile hedef maliyetleme, kalite maliyetleri, sapma analizleri vb. maliyet verilerinin yönetim kararları içerisinde nasıl kullanılacağı gibi konular incelenmektedir.
ISL 535 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ
Dersin İçeriği:
Bu ders, dış ticaret mevzuatının ve dış ticaret işlemlerine ilişkin plan ve programların ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmesinin öğrenimini amaçlanmaktadır. Ders kapsamında başarılı bir ithalat ve ihracat sürecindeki prosedür ve teknikleri ele alınmakta ve uluslararası ticaret terminolojisi, INCOTERMS, ödeme şekilleri, ticaret engelleri, ihracat finansmanı ve fiyatlandırması, sipariş alma, uluslararası taşımacılık gibi konular incelenmektedir.
ISL 536 KURUMSAL BİLGİ SİSTEMLERİ
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı, ERP gibi kurumsal bilgi sistemlerinin temel yapılarınının tanıtılması ve bir işletmenin bütün fonksiyonlarının entegrasyonuna yönelik bir kavram geliştirilerek, işletme uygulamalarının öğrenilmesidir. Ders kapsamında kurumsal nitelikteki bilgi sistemlerinin değerlendirilmesi, modülleri ve bu modüllerin entegrasyonu, pazardaki yerelan yazılımlar ve bunların karşılaştırılması, yazılımların uygulama adımları, uyarlama için firma kaynaklarının planlanması, yazılım kullanmanın avantajları ve kısıtları incelenmektedir.
ISL 538 ÜRETİM VE İŞLEMLER YÖNETİMİ
Dersin İçeriği:
Bu ders, işletme amaçları doğrultusunda, uygun üretim stratejisinin belirlenmesi, sistem tasarımının gerçekleştirilmesi, karar verme sürecinde kullanılan sayısal yöntemlerin öğretilmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında üretim yönetiminin tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları, işletmenin diğer bölümleri ile ilişkileri, üretim sistemleri, üretim stratejileri, üretim stratejisinde odaklaşma ve üretim yönetimi kararları, ürün tasarımı ve yeni ürün geliştirme, yeni ürün geliştirme süreci, teknoloji seçimi ve üretim teknolojileri, süreç teknolojileri ve teknoloji yönetimi, yeni üretim teknolojileri, karar teorisi, karar türleri, karar matrisi ve unsurları ve üretim yöntemindeki uygulamalar incelenmektedir.
ISL 540 SEKTÖREL MUHASEBE
Dersin İçeriği:
Bu ders, farklı sektörlerdeki muhasebe uygulamalarının temel düzeyde öğretilmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında, bankalarda muhasebe sistemi ve uygulamaları, aracı kurum işletmeleri ve muhasebe uygulamaları, sigorta işletmeleri ve muhasebe uygulamaları, inşaat işletmeleri ve muhasebe uygulamaları, tarım işletmeleri ve muhasebe uygulamaları, seyahat işletmeleri ve muhasebe uygulamaları, konaklama işletmeleri ve muhasebe uygulamaları konuları incelenmektedir.
ISL 542 İŞLETME BÜTÇELERİ
Dersin İçeriği:
Bu ders, işletme bütçeleri ile ilgili temel kavramların verilmesini, bütçelerin işletme yönetimi açısından öneminin ve yönetim kararlarında ne şekilde kullanılacağının kavranmasını, işletmelerin faaliyet konularına göre bütçe süreçlerine ilişkin aşamalarının öğrenilmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında bütçe ve işletme bütçeleri kavramı, işletme bütçelerinin amaçları, ilkeleri, sınırları, bütçenin hazırlanması ve onaylanması süreci; satış bütçesi, üretim bütçesi, faaliyet giderleri bütçeleri, nakit bütçesi, proforma bilanço ve gelir tablosu ile bütçe denetimi konuları incelenmektedir.
ISL 801 UZMANLIK ALAN DERSİ
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı; danışmanın çalıştığı bilimsel alanda bilgi, görgü ve deneyimleri öğrencilerine aktarmak ve tez çalışmasını yardımcı olmaktır. Danışmanlık gereği öğrencilere literatür ile ilgili bilgiler, uğraşılan konu ile ilgili çözüme uygun yönlendirme, araştırmada etik kurallar hakkında destek sağlanır. Bu ders kapsamında teze yönelik ya da tezin dışında danışman ve öğrencinin birlikte seçeceği özel konular çalışılır.
ISL 800 TEZ ÇALIŞMASI
Dersin İçeriği:
Bu dersin amacı, öğrencilerin seçilen bir alanda bilimsel olarak güçlü bir şekilde bağımsız bir çalışma yapabileceğini göstermesini, belirli bir zaman dilimi içinde özel bir problemin çözümüne yönelik olarak bilimsel, etik, detaylı ve doğru bir çalışma yapabileceğini ortaya koymasını ve bulguları ikna edici bir biçimde yayınlamasını sağlamaktır. Yüksek Lisans tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra, öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Bu nedenle tez çalışması süresince öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yapma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak danışmanının gözetiminde çalışmalar yapar.